Dictees

Hieronder – wellicht tot lering ende vermaak –  de dictees die dicteetor Kees Wortel  heeft geschreven en heeft afgenomen in Alkmaar en omgeving. Helemaal onderaan deze page enkele krantenverslagen.

De meeste dictees werden voorgelezen en gemaakt in café Bruintje Beer en café/restaurant de Vestibule in Alkmaar. Tenzij anders vermeld.

                                

 Enthousiaste deelnemer

——————————————————————————          

NO-NONSENSEBELEID IN DIT BEDRIJFSCHAP (1997)[1]

Het was geenszins kinnesinne toen een gesjochten oudgediende van dit illusoire cafeetje te mijnen huize te berde bracht dat het hier niet altijd rozengeur en maneschijn was.

Weliswaar werd er naar hartenlust in groten getale geuzelambiek[2] of een Oudhollands pikketanisje aan de clientèle getapt, maar daarentegen bereidden de café-eigenaren geen kalfs- of kippenragout, frikadellen of saucijzenbroodjes. Er moest ten langen leste coûte que coûte iets gebeuren.

Terzelfder tijd/Tezelfdertijd frequenteerde een reuzegrote en ook reuzeleuke en beresterke oud-medewerker dit idyllische en pittoreske etablissement. Frans, een enigszins dyslectische derdewereldactivist, maar wel één met ruggengraat, zag zijn langverbeide droom een feit worden.

Deze nieuwe caféhouder weifelde niet en veranderde het oubollige Bruintje onverbiddelijk en zonder ruggespraak in een tapasbar.

Exquise producten als zwarte zee-eenden of kalfszwezeriken worden niet geserveerd evenals shoarma of verschillende soorten satés.

Sommige muggenzifters prakkiseren er niet over om uit magnetronschaaltjes te eten en velen begeven zich met reuzenschreden naar eetcafés en trakteren elkaar op een entrecote en cappuccino met een bokkenpootje.


[1] Kees Wortel, maart 1997

[2] geu·ze (de ~ (m.), ~n/~s)
zwaar bier, vooral te Brussel en omstreken bereid door lambiek op flessen ca. een jaar te laten nagisten en eventueel te vermengen met nog oudere lambiek.

==================================================

1998[1]

 

Naar verluidt wordt in het Noord-Brabantse ’s-Hertogenbosch op het terrein van een aeroclub door actiecomités een heuse barbecue georganiseerd tegen de antiapartheid in Zuid-Afrika.

In een burgerlijke eengezinswoning, toentertijd bewoond door een seksueel misbruikte aanvoerster van een basketbalclub, werd tijdens werkzaamheden aangetroffen: een aktetas boordevol interessante paperassen en fotokopieën van voormalige-sovjet-kernkoppen, kwartshorloges en met graffiti bespoten chaises longues.

De frêle caissière werd rigoureus in de boeien geslagen omdat zij een middeltje tegen acne, een pak cafeïnevrije koffie, een stukje komijnekaas en rozerode zijden pyjama’s had ontvreemd.

De marechaussee verdreef zo-even bij dageraad enkele guerrilla’s uit een coffeeshop in de rosse buurt naar de dichtstbijzijnde rotonde en maakte aanstalten om deze gewelddadige klerelijers ten aanschouwen van honderden grenzeloze nieuwsgierigen met ploertendoders hartgrondig tot eendenkroos te slaan.

==================================================


[1] Dit dictee had geen titel (naar de spelling van 2005)

Terwijl onze koningin een staatsiebezoek bracht aan een derdewereldland, beitelde een boeddhistische ciseleur in een hunebed met grote hanenpoten: lang leven de prinsjes.

Het sirenegeloei klonk als sirenengezang aldus een bijdehante impresario van een bekende diskjockey, die van aerobics en autorally’s houdt.

Dyslectische leerlingen van een mytylschool noteerden met een ballpoint op een blocnote de kenmerken van een kolibrie, een pinguïn, een dromedaris, een kangoeroe en een przewalskipaard.

Na hachee gegeten te hebben lag de coauteur met een glas vermout in zijn crapaudje ongegeneerd te rollebollen met een gesjochten failliete eigenaresse van een bijouterieënwinkel.

=================================================

DE BONTE BENGEL (1999)[1]

Vlakbij de Grote Kerk met haar fraaie carillon bevindt zich dit verrukkelijke en beregoed geoutilleerde etablissement dat volgestouwd is met nuttige accessoires.

Heden ten dage vind je niet veel cafés met een geverniste vurenhouten bar, een vitrinekast met porseleinen kopjes, mousselineglazen en een cappuccinoapparaat. Niettemin is De Bengel een santenkraam met collector’s items.

Aan de aardewerken tafel naast de heteluchtkachel zitten regelmatig detaillisten en salesmanagers gezamenlijk te wauwelen over de carrosserieën van hun deux-chevauxtjes.

Naar verluidt verkocht de kastelein hasjiesj en chihuahua’s, nu serveert hij exquise zalmmousse met toast en kruidenboter, haaienvinnensoep, goulash of een appetijtelijk karbonaadje met naar keuze rodekool of witte kool.

Onder het gestuukte plafond oogstten talloze diskjockeys met koffers boordevol compact discs met jazzmuziek grote successen ten aanschouwen van vele geïnteresseerden.

Het souterrain heeft accommodatie voor een a-capellakoor en sousafoonspelende cantharellenkwekers.

Voedt u zich met komijnekaas, gortepap en koninginnensoep! En dit is geen apekool.
 ==================================================

EEN VERRADERLIJKE ZONDAGMIDDAG (2000)

Het zijaanzicht van dit vroegmoderne alsook verrukkelijke etablissement is zo-even tot ergernis van velen besmeurd met graffiti.

Op de Onze-Lieve-Vrouwetoren in ’s-Heerenberg zijn dezelfde stereotiepe en quasidiepzinnige afbeeldingen aangebracht.

Ex-tbs’ers van beiderlei kunne halen ’s nachts acrobatische capriolen uit om naar hartenlust fluorescerende gedachtespinsels op muren van cafés en drive-inwoningen te spuiten.

Als jeunes premiers laten zij zich telkenmale in een soort nek-aan-nekrace onder hysterisch monosyllabisch gebrul/gewauwel vervoeren naar hun appartementen in de sloppenwijken van Verweggistan.

In arren moede vraag ik mij af waarom deze klerelijers geen netjes kunnen gaan punniken in het Annie M.G. Schmidthuis.

Tot dusver reisden vele bezoekers van dit cafeetje als vrijetijdsbesteding af naar kant-en-klare wandeltracés in het Zuid-Vlaamse saillant Ieper, het Hiroshima van de Eerste Wereldoorlog.

Heden ten dage frequenteren Frans’ whizzkids apezat necropolissen en plateaus van Gizeh, met daarop wereldvermaarde sfinxen en fameuze piramides.

Via een Oudegyptische entree komen onze trekkebekkende drinkebroers vis-à-vis te staan met de sarcofaag van de machtige farao en monarch van het hiernamaals.

Ten slotte kunt u nu over de spellingproblematiek van uw pennenvrucht nabauwen of troost zoeken bij een oversekste accoucheuse.

==============================================


HET  GROTE PLEINDICTEE TE ALKMAAR 125 deelnemers!

 

 

 

 

 

==================================================

Spiegeltent, Nassauplein, Alkmaar,juni 2004. T.g.v. Nassaunostalgie.

EEN VERRUKKELIJK DINER (2004)[1] 

De marechaussee en de antioproerpolitie verdreven zo-even in de rosse buurt enkele Ajacieden en ex-tbs’ers van beiderlei kunne uit een idyllisch gelegen coffeeshop.

In een burgerlijke drive-inwoning, toentertijd bewoond door een aanvoerster van een basketbalclub, werd een aktetas aangetroffen boordevol met interessante paperassen en fotokopieën, waarop AZ-spelers en hun chef op een bric-à-bracmarkt te zien zijn.

Telkenjare trekken in jacquet gestoken stereotiepe impresario’s en bijdehante maffiosi hun trukendoos open; zij zijn erop gespinsd om aan coassistenten en topscorers limousines – met gratis tosti-ijzer – te verkopen.

Geniet nu ongegeneerd in uw grauwlinnen crapaudje van een glas vermout en een koninginnensoepje en ten slotte een cappuccino in een porseleinen kopje.

=======================================================

Basisschool de Radboud, Heiloo

RADBOUDDICTEE 2007[1]leerlingversie

Lang leven de Radboudjes

Naar verluidt trakteert het toentertijd opgerichte feestcomité alle leerlingen en oud-leerlingen op een souvenirtje.

Jullie bijdehante conciërge, die er lustig op los sms’te, overhandigt allen een reuzeleuke porseleinen herinneringsbordje.

Of  had het bijdehandje ge-e-maild?

Genodigden kunnen  gezamenlijk theedrinken in de docentenkamer en zij mogen er ongegeneerd gebruikmaken van het cappuccinoapparaat .

Achttien in pyjama geklede Ajacieden serveren verrukkelijke tosti’s.

Chagrijnige of gewelddadige personen worden total loss gemept en in de bosschages gesodemieterd.

========================================================


[1] Volwassenenversie ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum Radboudschool Heiloo

RADBOUDDICTEE 2007[1]

Deze ten eeuwigen dage reuzeleuke school speelt feilloos in op de meest verrassende eisen van quasi-intellectuelen.

De schoolleiding heeft ten langen leste besloten dat vanwege het 40-jarig jubileum er coûte que coûte een dictee moet worden afgenomen.

Een gesjochten leraar Nederlands werd bereid gevonden dit consciëntieuze en hartstikke reuzeleuke niemendalletje op zich te nemen.

U kunt met uw eega te elfder ure in de cafés hiernaast een verrukkelijk glas bordeaux drinken of tosti’s eten.

===============================================

Pilarendictee Bergen, 2 december 2008

UIT ETEN

 1. Voor velen is dit idyllisch gelegen horeca-etablissement een sfeervolle plek om na een concert van een a-capellakoor in de Ruïnekerk, haastje-repje over te steken om binnen te smullen van een gegrild karbonaadje of waldorfsalade.
 2. Aan de gepolitoerde eikenhouten leestafel kunnen onder anderen pro‑Deoadvocaten en chef-artsen zich vermeien met lectuur over variétéartiesten.
 3. De gelambriseerde muren zijn behangen met schilderijen van oud-Hollandse meesters; de negentiende-eeuwse minuscule en lascieve afbeeldingen vertonen sporen van craquelé in de vernislaag.
 4. De chef-kok en de souschef leggen al van acquit een enorme toewijding aan de dag, waar zij telkenmale bij de foeragering soms ware sisyfusarbeid moeten verrichten.
 5. Op de in marokijn gevatte menukaart staan tot grote droefenis van gesjochten gynaecologen geen berenhappen en pitabroodjes shoarma; de kaart biedt nochtans lucullisch genot.
 6. In dit prestigieuze grand café, bloemrijk getooid met hyacint of chrysant, vinden talrijke dinertjes plaats en genieten bric-à-bracverkopers te allen tijde van het driegangenmenuutje.
 7. Naast de balustrade met het palissanderhouten hekwerk staat het rozerode design cappuccinoapparaat.
 8. Rond de kerstvakantie beveelt de gerant sliptong, patrijzenbout, kalfsfricassee of diverse patés en soufflés aan met een uitgelezen beaujolais.

=============================================================

NIEUW ELAN[1]

 1. De oud-eigenaar van dit florissante grand café wordt bij tijd en wijle gesignaleerd op een grand-prixtoernooi met een halsstarrige jackrussellterriër.
 2. Deze oversekste schrijver van allerhande zinnenprikkelende zielenroerselen en gedachtespinsels relaxt met een monalisaglimlach op het gelaat en een fleece bodywarmer aan tijdens een tournee op een mississippiboot.
 3. Klaas, met zijn modieuze coupe, gaat dit enigszins oubollige etablissement omtoveren tot een van de supervetcoolste eetcafés.
 4. Nieuwe oekazes verordonneren: de parttimers mogen niet jijen en jouen tegen de tirannieke souschef en de chef-kok, maar per se niet zaniken tegen roseetjes drinkende en casselerrib etende van carrouselfraude betichte antiquairs.
 5. Er worden geen ideeëloze schilderijen van likmevestje opgehangen tegen de gelambriseerde spouwmuren.
 6. Te zijner tijd worden in de wandkasten mousseline glazen, geciseleerd glas en gritporseleinen coupes uitgestald.
 7. In de tv’loze biljartkamer kunnen AOW’ers al klessebessend van acquit gaan of luisteren naar closeharmonymuziek uit boxen van de zojuist aangeschafte hifiapparatuur.
 1. Adolescenten met puberteitsverschijnselen mogen in de vet coole serre ezeltje-prik spelen, naar een gooi-en-smijtfilm kijken of genoegzaam een choco-ijsje likken.

[1] Vestibule Alkmaar, 8 maart 2009


Cafédictee zondag 18 november 2012 Café de Wit Heiloo

Heilooër sores

Een Zuidoost-Aziatische azaleakweekster werd gisteren in de boeien geslagen omdat zij op de bric-à-bracmarkt mousselineglas, een bijouteriekistje en zijden pyjama’s had ontvreemd.

Het bijdehandje werd door een monosyllabische verbalisant afgevoerd naar het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe Ter Nood, alwaar zij onder sirenenzang en applaudisserende jezuïeten in het Runxputje werd gesodemieterd.

De eveneens bijdehante, maar ook gesjochten diender van beiderlei kunne, ging uit devotie en zware temptatie apezat langs alle staties aan de Kruisweg wandelen.

De dyslectische zus van de aan hasjiesj verslaafde dievegge werd liefdevol opgevangen door de nonnen van het idyllisch gelegen Julianaklooster.

Na het bidden van weesgegroetjes en Onzevaders trakteerden de zusters het harteloze meisje op gortepap, een sliptongetje en een stukje exquise gruyèrekaas.

Met de kerst wordt u in de gelegenheid gesteld om in de Willibrorduskerk het angelusklokje te luiden.

U wordt dan, godzijdank, geruggensteund door een boeddhistische gynaecologe, een stateloze carrosseriebouwer en natuurlijk de Kerstman met zijn vriend de paashaas.

Lokale detaillisten sponsoren binnenkort op het landgoed Ter Coulster een groot festival waar rockabillybandjes en een heuse rhythm-and-bluesband zullen gaan optreden.

Zie ook : www.Uitkijkpost.nl

Klik voor een vergroting op het knipsel.

 

Leave a Reply